Optimaliseer je darmgezondheid

Ontlastingsonderzoek

Oorzaak darmklachten achterhalen en darmklachten oplossen?

Meten = weten

Ontdek de belangrijke rol van ontlastingsonderzoek voor darmgezondheid

Ontdek de cruciale rol van onze darmen voor 80% van ons immuunsysteem, wat een aanzienlijke impact heeft op ons algehele welzijn en gezondheid. Naast de spijsvertering vervullen de darmen vele andere essentiële taken, zoals voedingsstoffen opnemen, schadelijke stoffen afweren, hormonen en neurotransmitters reguleren, en ontgiften.

Met ontlastingsonderzoek analyseren we de darmbacteriën voor inzicht in de darmgezondheid en mogelijke verbanden met verschillende gezondheidsaspecten. Detecteer ontstekingen, verteringsproblemen, parasitaire of bacteriële infecties, en zet de eerste stap naar een gezondere jij.

Klachten die passen bij een disbalans in de darmen

Spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoel, winderigheid

Darmklachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, onregelmatige stoelgang

Voedingsintoleranties of allergische reacties

Gewrichtsklachten zoals artritis, fibromyalgie, reumatische aandoeningen

Verminderde immuniteit, sneller last van ontstekingen of ziekte

Huidproblemen zoals acne, psoriasis, eczeem en rosacea

Onvruchtbaarheid of problemen in de hormonen

Vermoeidheid en gebrek aan energie

Gewichtsschommelingen toename of afname van gewicht

Terugkerende blaasontstekingen

Slechte adem

Gezondheid begint in je darmen

Je darmen: een weerspiegeling van je gezondheid. Ontdek de signalen van je lichaam. Een verstoorde darmbalans heeft invloed op je immuunsysteem. Factoren zoals antibiotica, voedingspatroon, stress en reizen kunnen dit beïnvloeden.

Een disbalans in je darmen kan leiden tot: gewrichtsklachten, allergieën, ontstekingen, onvruchtbaarheid, huidklachten, depressies, hormoonproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Wil je meer weten? Of wil je onderzoeken aanvragen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.

Parameters die gemeten kunnen worden

  • Darmflora-analyse
  • Spijsvertering
  • Verteringsenzymen
  • Schimmels en gisten
  • Parasieten en pathogenen
  • Ontstekingsmarkers (oa. alfa-1-antitrypsine, calprotectine en PMN Elastase)
  • Gliadine- en transglutaminase antilichamen (gluten overgevoeligheid)
  • pH waarde
  • Helicobacter Pylori (maagbacterie)
  • Secretorisch IgA (slijmvliesimmuniteit)
  • EPX (algemene marker voor allergieën en overgevoeligheden)
  • Tryptofaan
  • Zonuline
  • SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm)

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Plan je afspraak

Plan je eerste afspraak, het intakegesprek. Deze kan je hier plannen. Tijdens een intakegesprek bespreken we de verschillende aspecten van je gezondheid en medische geschiedenis. Het doel van dit gesprek is om zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de situatie om zo de best mogelijke behandeling te kunnen bieden. Tijdens dit gesprek bespreken we onderzoeksmogelijkheden en plannen we twee vervolgconsulten in. Deze consulten zullen bestaan uit: uitslag van de onderzoeken en een voedingsconsult.

Ontlastingsonderzoek of overige onderzoeken

Bij het laboratorium worden de onderzoeken door ons aangevraagd. Het afname setje wordt de volgende dag bij je thuis bezorgd. Je kan de onderzoeken thuis uitvoeren en voor 17:00 uur naar het laboratorium opsturen in de bijgesloten envelop. Voor onderzoeken waarbij bloed geprikt moet worden, kan je hier zelf inplannen via de afspraken planner.

Persoonlijk gezondheidsplan

Na ongeveer 10 werkdagen ontvang ik van het laboratorium de uitslagen van de onderzoeken. Naar aanleiding van de uitslagen van de onderzoeken volgt een compleet persoonlijk behandelplan met voedingsadvies. De uitslagen met behandelplan én voedingsadvies bespreken we in twee aparte vervolgconsulten.

Bonus

Je ontvangt als bonus onder andere een welkomstpakket met Weed Bun van Essential Food en een E-book vol recepten (aanrader!).

Deskundige begeleiding bij darmklachten?

Maak nu een afspraak!

Verlichting bij darmproblemen?

Ontdek de oorzaak van jouw langdurige darmklachten met hulp van voeding en leefstijl. Darmklachten hoeven niet bij je te horen; laat ons je begeleiden naar een oplossing en kom te weten waar jouw klachten vandaan komen.

Veel voorkomende vragen

Wat is de oorzaak van prikkelbare darmsyndroom (PDS)?

Prikkelbare darmsyndroom (PDS): een verzamelnaam voor darmklachten waarvan de exacte oorzaak nog niet is gevonden, vaak gediagnosticeerd door de huisarts. Het is een complexe aandoening waarbij verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Mogelijke oorzaken zijn dysbiose (darmfloradisbalans), voedingsmiddelen die klachten kunnen verergeren, stress en emotionele factoren, abnormale darmbewegingen en gevoelige darmen die reageren op prikkels zoals voedsel, stress of bacteriën.

Voor effectieve hulp bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is het cruciaal om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Onze praktijk is gespecialiseerd in het identificeren van triggers zoals dysbiose, voeding, stress en darmbewegingen die bijdragen aan PDS.

Verband tussen huiduitslag (eczeem, acne) en darmgezondheid

Huiduitslag wordt vaak in verband gebracht met darmgezondheid vanwege de complexe interactie tussen de darmen en het immuunsysteem. Een gezonde darmflora speelt een cruciale rol bij het behoud van een sterk immuunsysteem en het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Als er een disbalans in de darmflora optreedt, kan dit een overgevoelige immuunreactie veroorzaken, wat kan leiden tot ontstekingen in het lichaam.

Een slechte darmgezondheid of dysbiose (verstoorde darmflora) kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel bekend als “lekkende darm” (leaky gut). Hierdoor kunnen onverteerde voedseldeeltjes en gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen, wat een reactie van het immuunsysteem kan veroorzaken. Deze immuunreactie kan zich soms manifesteren als huidproblemen, waaronder huiduitslag, eczeem, acne, of andere huidontstekingen. Ook kunnen huidproblemen door andere factoren worden veroorzaakt, zoals allergieën, infecties, stress, hormonale veranderingen, en meer.

Wat zijn de voordelen van probiotica voor de gezondheid?

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen. Ze komen ook van nature voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool, maar  kunnen ook als supplementen worden ingenomen. Probiotica ondersteunt een gezonde darmflora en helpt bij het herstellen van een verstoorde darmbalans, het versterkt het immuunsysteem, kunnen symptomen verminderen van prikkelbare darmsyndroom (PDS), opgeblazen gevoel en obstipatie, het kan helpen bij het voorkomen van infecties door schadelijke bacteriën en pathogenen te bestrijden. Daarnaast helpt probiotica allergische reacties verminderen en het heeft een positieve invloed op de stemming.

Als je twijfelt of probiotica geschikt kan zijn voor jouw situatie, overleg met een orthomoleculair therapeut voordat je ze gaat gebruiken. Zij kunnen jouw specifieke medische geschiedenis en gezondheidsbehoeften beoordelen en aanbevelingen doen die bij jou passen.

Zij gingen jou voor

Direct aan de slag

Wil jij direct aan de slag aan het voorkomen van darmklachten? Met het gratis E-book “Quick fix voor darmklachten, in 3 stappen van je opgeblazen buik af”  kun je direct aan de slag met tips en adviezen!

Menu