Probiotica/darmen

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar probiotica. Maar ook voor probiotica gebruik tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verandert niet alleen je lichaam en je buik. Maar ook intern gebeuren een hele hoop dingen. Zo ook het vaginale- en darmmicrobioom. Deze lichamelijk veranderingen hebben allemaal evolutionaire voordelen. De kwaliteit van het vaginale- en darmmicrobioom van de moeder heeft namelijk een grote invloed op de darmflora van het kindje en dus ook het immuunsysteem. Hier ga ik je wat meer over vertellen.

 

Veranderingen tijdens de zwangerschap

Het vaginale- en microbioom van de moeder wordt in het laatste trimester aangepast op de komst van de baby. De darmen krijgen minder diversiteit van bacteriën, krijgen bacteriën die energie kunnen leveren, minder pro-inflammatoire bacteriestammen (ontstekingsbevorderende) en meer anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) bacterie stammen. Maar ook de vaginale bioom krijgt een minder diversiteit aan bacteriën en meer lactobacillen die zorgen voor een zuurder vaginale pH wat zorgt voor meer bescherming van de foetus.

Wanneer het kindje na het breken van de vliezen, door het geboortekanaal, vaginaal naar buiten komt, komt het kindje voor het eerst in contact met een hele hoop bacteriën van mama (van de vagina en anus). Deze bacteriën vormen de eerste basis voor het microbioom van het kindje die je de rest van het leven zal gaan houden. Eerste drie levensjaren wordt de samenstelling van het microbioom gevormd, die zal de rest van het leven zo blijven.

In Nederland hebben ruim 15% van de zwangeren een keizersnede. Meer dan de helft van deze keizersneden waren geplande ingrepen. Evolutionair gezien is een keizersnede een manier om kinder- en moedersterfte naar beneden te halen. Maar je kunt wel nagaan, dat het kindje die door middel van een keizersnede is geboren niet in contact is geweest met de bacteriën van mama rond de vagina en anus. Deze kinderen hebben daarom ook een hele andere samenstelling van bacteriën. Deze kindjes komen namelijk als eerste in contact met het huidmicrobioom van de mama (huid op huid contact). De darmflora lijkt dus op het huidmicrobioom van de mama. Uit onderzoek is gebleken dat kindjes die met een keizersnede zijn geboren 20% meer kans hebben op het ontwikkelen van astma, chronische rhinitis, eczeem, atopische dermatitis.

 

Wat kan probiotica doen?

Aangezien het vaginale- en microbioom van de moeder veel invloed heeft op een goede start en het immuunsysteem van de baby kan het gunstig zijn dit de ondersteunen met probiotica. Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode probiotica gebruikten, hebben de kindjes veel minder kans op het ontwikkelen van allergieën en atopisch eczeem dan vrouwen die geen probiotica gebruikten. Probiotica zijn levende goede bacteriën, die helpen om het immuunsysteem te ontwikkelen en aan te zetten. Daarnaast zorgt het ervoor dat de moeder een goed microbioom heeft om door te geven aan de baby.

Het is wel belangrijk dat de probiotica de stammen bevatten die speciaal is samengesteld voor de darmflora van baby’s. Er moeten geen hulpstoffen inzitten.

Bacteriestammen voor het positieve effect:

  • Lactobacillus rhamnosus: Deze bacteriestam is een van de meest bestudeerde probiotica voor het beheersen van eczeem bij baby’s en kinderen. Het heeft aangetoond ontstekingen te verminderen en de huidbarrière te versterken, wat kan bijdragen aan een vermindering van eczeemklachten.
  • Bifidobacterium lactis: Deze bacteriestam heeft ook positieve effecten aangetoond bij baby’s met eczeem. Het kan helpen om de darmflora in balans te brengen en ontstekingen te verminderen, wat gunstig kan zijn voor de huidgezondheid.
  • Lactobacillus casei: Deze bacteriestam kan bijdragen aan een gezonde darmflora en heeft mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor baby’s met eczeem.
  • Lactobacillus plantarum: Deze bacteriestam heeft een brede reeks gunstige effecten en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.

 

Probiotica kan verder helpen bij:

  • Obstipatie
  • Diarree
  • Darmkrampjes
  • Reflux

Probiotica kan ook effectief zijn bij krampjes in de eerste periode na de geboorte. Darmkrampjes kunnen namelijk sterk worden verminderd met probiotica. Ook helpt het om een gezonde darmflora op te bouwen voor een goed werkend immuunsysteem.

 

Borstvoeding of flesvoeding?

Wanneer kindjes geboren zijn met een keizersnede is alsnog een kans om de juiste bacteriën in het darmmicrobioom van het kindje te krijgen. Dat is door middel van borstvoeding. Moedermelk bevat de juiste bacteriën maar ook max. 14 gram prebiotische vezels per dag. Zo krijgt het kindje alsnog de goede bacteriën binnen. Door de prebiotische vezels laten de bacteriën waarmee het kindje (als eerste mee) in contact is geweest groeien. De vezels beschermen het kindje tegen infecties, beschermen het darmepitheel, zijn energiebron en stimuleren de groei van gunstige bacteriën in de darm en speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van het immuunsysteem. Bij flesvoeding krijgen de kindjes deze prebiotische vezels dus niet binnen en is het raadzaam om probiotica (en het liefst ook prebiotica) eraan toe te voegen.

 

Wanneer beginnen met probiotica

Zwangere vrouwen kunnen het beste 6 weken voor de bevalling beginnen met probiotica om de darmflora te ondersteunen. Voor een baby die een goede start heeft gehad (vaginale geboorte) is het raadzaam om de eerste 3-6 maanden probiotica toe te dienen. Bij borstvoeding zou je een pinkje probiotica in het wang kunnen smeren. Bij darmproblemen kan je al beginnen bij 3-4 weken na de geboorte met probiotica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu