Foliumzuur

Wanneer jullie proberen zwanger te worden, is vaak één van de eerste dingen die je doet, het slikken van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor het ongeboren kindje. Het is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van het ongeboren kindje, om een open ruggetje of een hazenlip te voorkomen. Veel mensen gaan als de zwangerschapswens er is, na de drogist voor foliumzuur. Veel mensen weten niet dat er degelijk een verschil is tussen foliumzuur en foliumzuur. Dat verschil ga ik je hieronder uitleggen.

 

Foliumzuur en Folaat (actief foliumzuur)

Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine (vitamine B11/B9) en kent twee verschillende vormen. De synthetische vorm foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur) en de natuurlijke vorm folaat (tetrahydrofolaat). Folaat is aanwezig in groene bladgroenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, bonen, eieren, avocado’s. Foliumzuur is de synthetische vorm van B11, welke veel toegevoegd wordt aan bewerkte voedingsmiddel en veel voedingssupplementen. Folaat heeft een betere opneembaarheid omdat het een hogere biologische beschikbaarheid heeft dan regulier foliumzuur. Foliumzuur is goedkoper en stabieler in het lichaam en wordt daarom voornamelijk gebruikt in voedingssupplementen. Foliumzuur moet in het lichaam worden omgezet in folaat (tetrahydrofolaat)  en vervolgens in 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF). Deze omzetting gebeurt in de lever. Maar bij veel mensen verloopt dit omzettingsproces in het lichaam erg traag en inefficiënt. De lever kan namelijk maar 200 mcg per dag synthetische foliumzuur omzetten. De rest van het foliumzuur gaat stapelen. Gestapelde foliumzuur geeft op den duur klachten aan het zenuwstelsel (tintelingen handen en voeten, slechter geheugen, lichtgevoeligheid).

 

Foliumzuur goed voor:
  • Essentieel onderdeel voor normale synthese van DNA en RNA
  • Nieuw DNA is nodig voor vorming nieuwe cellen
  • Nodig voor vorming rode boedcellen
  • Vermindert de kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap
  • Helpt de kans op aangeboren afwijkingen te verkleinen
  • Beschermt de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind

 

MTHFR gen defect

Inactief foliumzuur moet dus nog worden omgezet in folaat om vervolgens nog een keer omgezet te worden naar 5-MTHF. Ongeveer 50% van de bevolking heeft last van een MTHFR gen defect. Deze mensen kunnen foliumzuur of folaat niet omzetten naar de actieve vorm, 5-MTHF. Het gevolg is tekort aan 5-MTHF in het lichaam en een stapeling van foliumzuur in het lichaam. De actieve vorm (5-MTHF) heb je juist nodig om het open ruggetje en de hazenlip te voorkomen. Door vermindering van de werking van het MTHFR gen, werkt de methylatie minder. De methylatie heb je nodig voor de aanmaak van DNA, RNA, proteïnen en lipiden. Denk hierbij ook om het aflezen van je DNA, groei van het kindje en eicelrijping. Voor de methylatie heb je naast folaat ook vitamine B6 en B12 nodig.

 

Vitamine B12

Bij een foliumzuur suppletie is het belangrijk om de vitamine B12 status goed in de gaten te houden (bij doseringen boven 1000mcg foliumzuur per dag) aangezien foliumzuur een tekort aan vitamine B12 kan verbergen. Vitamine B12, B6 en folaat hebben elkaar nodig om homocysteïne om te zetten. Homocysteïne is een lichaamseigen stof dat dient als tussenproduct bij de omzetting van methionine naar andere aminozuren. Een te hoog gehalte aan homocysteïne verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, vruchtbaarheid problemen en miskramen. Vitamine B6, B12 en foliumzuur zijn nodig om het homocysteïne in het lichaam om te zetten en zo te verlagen. Ook zijn deze vitamines belangrijk voor het methylatie proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu