Wat is nou geen goede poep?

 

Eén van de vragen die ik mijn cliënt stel, is hoe de ontlasting eruit ziet. Dit zegt namelijk zoveel. Het is onderdeel van mijn intakegesprek. Sorry jongens, echt waar. De kleur, samenstelling, geur, of het plakt of ze veel wc papier of wc borstel moeten gebruiken. Dit zijn allemaal vragen die mij écht iets zeggen.

In deze blog heb ik het over 5 factoren (oooo er zijn er nog wel meer!) wat zegt dat de ontlasting niet goed is. Dit zijn de 5:

1. Teveel wc papier moeten gebruiken
2. Stukjes onverteerd eten
3. Ontlasting blijft drijven
4. 1 keer in de 3 dagen (of meer) naar de wc
5. Opgeblazen buik, obstipatie, krampen, winderigheid, diarree

Ook daar passen de kleur ???❤️? ontlasting bij, bij een niet goed ontlastingspatroon (Bij ❤️? rode vlag: naar huisarts verplicht!).

Teveel wc papier moeten gebruiken

Wanneer je teveel wc papier moet gebruiken is een teken van een teveel aan vetten in de ontlasting waardoor de ontlasting plakkerig wordt. Hierdoor moet je meer wc papier gebruiken om het schoon te maken. Hierbij gaat de vertering van veten (spijsvertering) niet goed.

 

Stukjes onverteerd eten in de ontlasting

Wanneer je zichtbare stukjes eten in je ontlasting hebt, geeft dit ook een verteringsprobleem aan. Het lichaam kan de voeding niet zo klein verteren om het op te nemen. Nee, hij moet het kwijt en gaan dus hele stukjes voeding zo het lichaam uit zonder dat het wordt opgenomen. Gevolg hiervan kan zijn dat je last krijgt van tekorten.

 

Ontlasting blijft drijven

Wanneer je ontlasting drijft in de pot (of je moet de wc borstel gebruiken) is een teken van teveel vetten in de ontlasting. Vetten worden niet goed verteerd (en dus ook niet opgenomen). Hierdoor gaat de ontlasting drijven.

 

1 keer in de 3 dagen  (of meer) naar de wc

Wanneer je darmen en spijsvertering goed in orde zijn; ga je zonder problemen elke dag naar de wc? Is dat niet het geval? Zoek naar de oorzaak! Dit kunnen veel verschillende oorzaken hebben, zoals slechte spijsvertering zijn, maar ook door intoleranties en/of verkeerde voeding.

 

Opgeblazen buik, obstipatie, krampen, winderigheid, diarree

Wanneer je last hebt van deze darmklachten, zijn klachten die niet horen bij een goed ontlastingspatroon. Verkeerde voeding, intoleranties, tekorten, problemen in de spijsvertering, pathogenen of een disbalans in de darmflora kan dit als oorzaak hebben.

 

Herken jij jezelf?

Schroom niet om contact op te nemen of boek een consult!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu