Daarom is magnesium onmisbaar

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij meer dan 300 enzymprocessen in ons lichaam. Magnesium is nodig voor de vorming van gezonde botten, tanden en spieren, aanmaak van hormonen, vertering, stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, voor de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen, gezond cholesterol, detoxificatie en dient als een natuurlijk kalmeringsmiddel (stressreductie). Het reguleert ook de bloeddruk en lichaamstemperatuur in het lichaam. 

Voor bijna elk proces in het lichaam is magnesium nodig. Daarom maakt magnesium nou zo onmisbaar voor het lichaam en ontstaat er een relatief snel tekort aan. 

Maar hoe herken je nou een tekort aan magnesium?

Tekort aan magnesium kunnen hele uiteenlopende klachten geven. Een tekort zou je kunnen herkennen aan de volgende symptomen:

  • Kramp in de spieren, spierpijnen of spiertrillingen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn en/of migraine
  • Misselijkheid
  • Verminderde eetlust
  • Hartkloppingen
  • Depressieve klachten
  • Concentratiestoornissen
  • Prikkelbaarheid
  • ADHD 

Waar komt magnesium in voor?

Tegenwoordig is onze voeding, door een verandering in onze bodem door intensieve verbouwing minder rijk aan magnesium. Dit zorgt ervoor dat wij minder magnesium binnen krijgen en komen tekorten heel vaak voor. Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, gerst gras, avocado, noten en zaden, graanproducten, haver, quinoa, pure chocolade en chlorella zijn magnesiumrijk.

Tekort aan magnesium

Via een bloedtest kun je testen of er een tekort is. De EMB bloedtest geeft ook inzicht in een mogelijk tekort in magnesium, maar ook eventuele tekorten op andere mineralen in het lichaam komen naar voren. Sporters, het hebben van stress, diarree, braken of een voedingsdieet wat rijk is aan koolhydraten, zorgen voor een te lage magnesiumgehalte in het lichaam. Bij stress verbruikt het lichaam veel magnesium. Hierdoor ontstaat een magnesiumtekort in de cellen en dit zorgt er weer voor dat je gevoeliger wordt voor stress. Zo komt je lichaam in een vicieuze cirkel. Ook zorgen koffie, thee, frisdrank, witmeel, geraffineerde voedingsmiddelen, suiker en alcohol voor een lagere gehalte. Een magnesiumrijk voedingspatroon of door het nemen van een goed opneembaar supplement wordt het magnesiumgehalte verhoogd. 

Welk supplement is dan geschikt?

Aangezien magnesium één van de meest gebruikte basissupplement is en er heel veel verschillende soorten verkrijgen zijn, wil ik jullie een handje helpen! Want welke magnesium is nu goed opneembaar? Ik heb de goede opneembare magnesium en de minder/niet goed opneembaar in een tabel gezet.

Goed opneembaar (hoge biologische beschikbaarheid)Minder/niet goed opneembaar (lage biologische beschikbaarheid)
MagnesiummalaatMagnesiumoxide
MagnesiumtauraatMagnesiumchloride
MagnesiumbisglycinaatMagnesiumhydroxide
MagnesiumcitraatMagnesiumsulfaat
Magnesiumgluconaat 
Magnesiumlactaat 

Vraag gerust welke magnesium jij het beste zou kunnen gebruiken!

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Norbert Melein
    9 juni 2021 07:59

    Hee Nataly, mooi stuk wat je geschreven hebt over magnesium. Maar welke magnesium raad jij aan en in welke vorm en merk?

    Met vriendelijke groet,

    Norbert Melein

    Beantwoorden
    • Hoi Norbert, dank je wel voor je reactie. Dat hangt er van af waarvoor je de magnesium wil gebruiken. Meer energie, ontspanning etc..

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu