Planten en borstvoeding

 

Kruiden en planten kunnen effect hebben op je borstvoedingsproductie. Deze tips kunnen je helpen om je productie een boost te geven, of je overproductie wat af laten remmen. Want hoe kun je jouw melkproductie in de hand houden? Natuurlijk kan je zo gezond mogelijk eten, alle kruiden nemen die een verhogend effect hebben.. Maar stress is vaak ook een misschien onderbelicht puntje als het gaat om borstvoeding (melkproductie verhogen). Dus kijk ook goed naar hoe je jezelf voelt. Ervaar je veel stress, voel je je gestresst? Eventueel kan ook magnesium je hierbij helpen!

 

Borstvoedingsverhogers:

 1. Gember (thee)

Gember heeft tal gezondheidsvoordelen. Het werkt ontstekingsremmend, daarnaast bevat het veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Leuk idee om hier nog eens een blog over te schrijven. Maar naast veel gezondheidsvoordelen heeft gember ook een melkproductie verhogend effect en kan ook een borstontsteking tegen gaan. Tevens kan het helpen bij een voorspoedig herstel.

 

 1. Brandnetel

Net als gember, bevat ook brandnetel een stof die melkproductie stimuleert. Daarnaast heeft brandnetel ook een zuiverende werking en kan ook een opgeblazen gevoel en krampen voorkomen.

 

 1. Knoflook

Het klinkt misschien gek, maar ook door regelmatig knoflook te gebruiken bij je maaltijd, kan een positief effect hebben op je melkproductie.

 

 1. Havermout

Havermout bevat veel vezels en eiwitten. Dit zorgt voor een goede vertering een goed verzadigingsgevoel en werkt positief op je bloedsuikerspiegel. Wat weer goede effecten heeft op je melkproductie.

 

 1. Fenegriek en/of gezegende distel

Deze kruiden worden vaak los of in combinatie met elkaar gebruikt om de productie te verhogen. Ook ik heb tijdens mijn borstvoedingsperiode een combinatie van deze twee gebruikt. In gebruikte deze combinatie in capsules en werkte als een trein!

 

Melkproductie verlagers:

 1. Munt

Wanneer je munt (thee) in grote hoeveelheden gebruikt, kan een afremmend effect hebben op je melkproductie.

 1. Salie

Salie heeft een melkproductie afremmende functie. Je kan het gebruiken als thee of als tinctuur.

 • Als thee: 1 theelepel gedroogde salie op 250 ml gekookt water, 5-15 minuten laten intrekken, 2-6 keer per dag een kopje.
 • als tinctuur: innemen volgens voorschrift fabrikant.

 

Let op: Salie mag je niet gebruiken wanneer je het vermoeden hebt dat je zwanger bent. Het kan namelijk een vruchtafdrijvende werking hebben.

 

Venkel en anijs

Pas op met borstvoedingsthee die venkel en anijs bevatten. Hier zijn onderzoeken naar gedaan waarbij venkel en anijs plantenstoffen zouden kunnen bevatten welke giftig zijn. Deze zouden bij je kindje terecht kunnen komen via de borstvoeding.

 

Stuwing?

 1. Witte koolbladeren

Bij stuwing kunnen koolbladeren helpen om de melkproductie te verminderen en verlichting geven bij stuwing. Zorg voor koude bladeren, leg ze op de borst of draag ze in je bh.

 

 1. Kwark

(Biologische) naturel kwark uit de koelkast kan dienen als koud kompres op de borsten. Dit zorgt voor pijnstilling tijdens stuwing.

 

Borstontsteking?

Als er een dreigende borstontsteking er aan zit te komen, is het belangrijk om de baby goed de borst leeg te laten drinken. Vaak aanleggen aan de ontstoken kant en probeer eventueel de borst te masseren op de plek waar het melkkanaaltje verstopt is. Dit zorgt voor ontsteking van de borst. Borstvoeding bevat namelijk veel goede bacteriën, wanneer het ophoopt in een melkkanaaltje kan dit voor een ontsteking zorgen. Nog enkele tips wat je kan helpen om van een (dreigende) borstontsteking af te komen:

 • Gember werkt ontstekingsremmend. Het is verwarmend en bevordert de bloedsomloop en kan hierdoor de doorstroming van melk bevorderen. Je kan gemberthee drinken, maar ook gember raspen en dit op de ontstoken plaats leggen.
 • Nano zilver. Wanneer medicatie nodig is om de ontsteking te remmen kan nano zilver ook helpen. Het werkt als een natuurlijke antibioticum en mag gebruikt worden bij borstvoeding. Neem dagelijks 10ml in om de infectie te remmen.
 • Groene leem lost ook ontstekingen op. Het kan gebruikt worden als een pasta of pleister op de ontsteking. Het onttrekt extra vocht, overbodige warmte en afvalstoffen van de ontsteking en helpt zo sneller te genezen van de ontsteking. Maak een dikke pasta door wat poeder te mengen met en beetje water en smeer dit op de ontstoken plek. Laat dit voor 30-45 minuten erop of tot dat het droog is. Spoel af met lauwwarm water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu