Omega 3

Vetzuren zoals omega 3, 6 en 9 zijn essentiële onverzadigde vetzuren, het lichaam kan ze niet zelf aanmaken en zijn onmisbaar voor je lichaam. Zo ook tijdens het proces van zwanger worden, maar ook tijdens het proces van zwanger zijn. Omega 3 vetzuur is hier naast calcium en foliumzuur ook één van. Je lichaam zet vetzuren om in stoffen die een rol spelen bij hormonen, immuunsysteem en verschillende communicatiesystemen. Voorbeelden van vetzuren zijn omega 3 en omega 6. Onze voeding bevat voldoende omega 6 (uit vlees, plantaardige oliën en vetten – deze werken ontstekingsbevorderend) en minder omega 3 (uit lijnzaadolie, vette vis, algen -deze werken ontstekingsremmend) terwijl deze juist zo belangrijk zijn.

 

Omega 3 zijn een groep meervoudig, onverzadigde vetzuren die voornamelijk in vissen voorkomen. Er zijn drie verschillende vormen van omega 3:

 • EPA (eicosapentaeenzuur)
 • DHA (docosahexaeenzuur)
 • ALA (alfa-linoleenzuur).

ALA komt voornamelijk voor in lijnzaad, walnoten, canolaolie. EPA en DHA komen voor in algen, krill en vette vis en zijn belangrijk voor het functioneren van ons lichaam.

Het lichaam kan ALA omzetten naar EPA en DHA. Alleen dit proces verloopt moeizaam en kost voor het lichaam weer energie. Dit ontbreekt bij veel mensen. Het lichaam kan ook geen grote hoeveelheden aanmaken waardoor het lichaam moet worden ondersteunt met voeding of supplementen.

 

Belang voor goede eicellen en zaadcellen

DHA is onmisbaar voor een goede ontwikkeling van het brein en EPA is goed voor de stemming en gedrag. Tevens is DHA ook erg belangrijk voor de gezondheid van eicellen en zaadcellen. Wanneer deze concentratie te laag is in het lichaam, vervangt cholesterol de vetzuren in de celmembraan van de eicellen en zaadcellen en dat verhindert een goede rijping van deze cellen. Wanneer je meer essentiële vetzuren aan je voeding toevoegt, of door middel van een supplement. Zullen de zaadcellen beweeglijker, sterker en gezonder zijn en de eicellen ook sterker en gezonder. Dit verhoogt de kans op een succesvolle bevruchting.

 

Voorbereiding en zwangerschap

Het lichaam aanvullen met de essentiële omega 3 vetzuren heeft een voordeel. Zo optimaliseer je jouw vruchtbaarheid en bouw je een reservevoorraad vetzuren op. DHA vetzuren worden namelijk in het lichaam opgeslagen. Zwangerschap én eventueel de periode daarna kost heel veel vetzuren, waardoor je genoeg vetzuren door kan geven aan je kindje. De essentiële omega 3 vetzuren zijn nodig voor de ontwikkeling en groei van de hersenen van het ongeboren kindje. Uit onderzoek is gebleken dat het gunstiger kan zijn om een hogere concentratie van DHA voor het begin van de zwangerschap voor het DHA niveau voor het kindje.

 

Omega 3 is goed voor:
 • Ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap
 • Gezondheid van het hart
 • Triglyceriden gehalte in het bloed
 • De bloedruk
 • De hersenen
 • Gezichtsvermogen
 • Menstruatiepijnen verlichten of verhelpen
 • Botten sterker maken
 • Tegen huidaandoeningen
 • Tegen auto-immuunziekten

 

Omega 3 supplementen

Er zijn veel verschillende soorten omega 3. Dit kan zijn in capsules zijn maar ook olie. Visolie heeft alleen een nadeel dat dit snel kan oxideren (ranzig worden), waarbij vetzuren met zuurstof zijn verbonden. Deze vetzuren die hierin zitten worden dan aangetast. De vetzuren worden aangetast, gaan ruiken (visgeur) en worden ook ranzig. Dit kan je ook herkennen dat je het de hele dag opboert.

Voor een goede visolie supplement, zorg je ervoor dat het pure olie bevat dus geen toevoegingen van olijfolie bijvoorbeeld.

Tip: Kijk naar het keurmerk MSG op de verpakking. Dit geeft aan dat de vis veilig en zuiver is. Het wordt gecontroleerd op zware metalen, toxinen (gif), PCB’s en PAK’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu