R in de maand? Let dan extra op deze vitamines

Wanneer de zomer weer voorbij is, de dagen weer wat kouder en korter worden, de maand september weer is begonnen en we steeds wat minder zonlicht krijgen, is het verstandig om goed voor je lichaam te zorgen. Het is belangrijk om je weerstand te verhogen door het versterken van je immuunsysteem. Door de weersomslag zijn we veel vatbaarder voor een griepje of verkoudheid door een verminderde weerstand. Maar hoe doen we dat nou, je weerstand verhogen? Door het nemen van Vitamine C en D!

Allereerst is gezonde voeding erg belangrijk. Je lichaam is gek op veel variatie in verse groente, fruit en voldoende gezonde vetten. 

Vitamine C

Vitamine C is de bekendste vitamine die er is. Het is een wateroplosbare vitamine en een belangrijke antioxidant voor het ondersteunen van het immuunsysteem, ofwel afweersysteem. Het heeft een positief effect op ons immuunsysteem en de werking van het zenuwstelsel. Ons lichaam kan vitamine C niet zelf aanmaken, waardoor deze vitamine uit onze voeding gehaald moet worden. 

Ook is vitamine C belangrijk voor gezonde gewrichten en is nodig voor de aanmaak en onderhoud van bindweefsel in botten, kraakbeen, tanden, huid, spieren en pezen. 

Waar komt vitamine C in voor?

Vitamine C komt voor in onder andere fruit en groente, zoals koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. 

Vitamine D

Vitamine D is vetoplosbare vitamine. Heel officieel is vitamine D geen vitamine, maar een hormoonachtige stof die zelf met behulp van zonlicht in de huid wordt aangemaakt ook voeding bevat vitamine D. 

Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem, is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen en is belangrijk voor de groei en behoud van stevige botten en tanden. 

Er zijn twee vormen vitamine D: plantaardig ergocalciferol (vitamine D2) en dierlijk cholecalciferol (vitamine D3). Vitamine D3 komt voor in dierlijke producten en onze huid en deze wordt sneller in het lichaam omgezet. Vitamine D3 heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2. Vitamine D2 komt voor in plantaardige producten zoals paddenstoelen. Ook zonlicht wordt omgezet in D3. 

Waar komt vitamine D in voor?

Vitamine D komt voor in vette vis, zoals haring, zalm en makreel, vlees, eieren, levertraan en paddenstoelen.

Wie lopen het snelst risico op een tekort?

Jonge kinderen, ouderen, zwangeren, mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen zijn risicogroepen voor een tekort op vitamine D en geldt advies om extra Vitamine D te slikken. 

Vraag gerust welke supplementen jij het beste zou kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu