Dit doet slecht slapen met je

Slecht slapen heeft meer invloed op onze gezondheid dan je denkt. Een goede nachtrust is nodig voor je immuunsysteem, afweersysteem, hormoonbalans, zenuwstelsel, hersenen en is belangrijk voor je stressniveau. Goede nachtrust zorgt voor de verwerking en opslag van al onze indrukken, informatieverwerking, reorganiseert hersenverbindingen, opslag van herinneringen, verwijdering van afval uit onze hersenen, onze stemming, libido, eetlust en voor diepe ontspanning. Ga zo maar door!

Een slechte nachtrust of slaap tekort zorgt ervoor dat de communicatie tussen hersencellen en verschillende hersengebieden minder goed verloopt. Je kan je minder goed concentreren, stemming wordt minder, eetlust neemt af en het libido daalt. Nieuwe informatie kunnen we niet meer goed verwerken en zorgt er ook voor dat de afvalverwerking in de hersenen slechter wordt. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland slaapmedicatie gebruiken. Onze hormonen kunnen hierdoor in de war raken wat weer een goede slaap kan verstoren.

Ons slaaphormoon is melatonine en zorgt voor herstel. Melatonine wordt normaal gesproken in de pijnappelklier aangemaakt als het donker wordt en zorgt ervoor dat we inslapen, doorslapen en diep genoeg slapen. Maar melatonine heeft nog meer functies. Het reguleert onze bloeddruk, is een belangrijke antioxidant die ons beschermt tegen schadelijke effecten van straling en giftige stoffen en kan zelfs de celdeling van kankercellen vertragen.

Wanneer je slaapt wordt aan het begin van de nacht het groeihormoon aangemaakt. Dit herstelhormoon staat bekend om het stimulerende effect op de spiergroei en zorgt voor herstel van cellen en weefsel. Het zorgt voor reparatie van lichaamscellen, vernieuwing en groei van weefsels, een goede vetverdeling, stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen, belangrijk voor een goede hersenfunctie en is belangrijk voor het behoud van sterke botten. Dit hormoon wordt te weinig aangemaakt wanneer je slecht slaapt.

Hoe stimuleer je de aanmaak van deze twee herstelhormonen?

Melatonine is de voorloper van serotonine. Bij goed werkende darmen wordt serotonine voor 80% in de darmen aangemaakt. Voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine verhogen zijn: avocado, peulvruchten, bananen, eieren, kaas, cacao, gevogelte, noten en pinda’s, kwark, melk, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes, haver, gojibessen en maca.

De voedingsmiddelen die de aanmaak van melatonine beïnvloeden zijn: haver, kersen, venkel, amandel, zonnebloempitten, uien en lijnzaad.

Het groeihormoon is de tegenhanger van insuline. Dit houdt in dat wanneer het groeihormoon laag is als het insulineniveau hoog is en andersom. Om de aanmaak van het groeihormoon te beïnvloeden is het belangrijk om het insulineniveau laag te houden. Insuline wordt aangemaakt zodra er glucose in het bloed komt. Dus na het eten van veel koolhydraten, chronische stress en in mindere mate eiwitten. Hierbij stijgt de bloedsuikerspiegel en wordt door de alvleesklier insuline aangemaakt om het bloedsuikerspiegel te laten dalen.

Voor een goede aanmaak van groeihormoon is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het insulineniveau in de avond laag is. Beweging, vasten, nuchter bewegen, 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen niets meer eet of calorierijk drinkt, zorgt ervoor dat het insulineniveau laag blijft.

Voedingsmiddelen zoals: noten, zaden, chocolade, knoflook, vis, gevogelte, vlees, ijsbergsla, lever, eieren, paddenstoelen, avocado stimuleren het de aanmaak van groeihormoon.

Wat verstoort een goede nachtrust?

  • Kunstlicht: lampen, mobiel, televisie
  • Temperatuur
  • Tijdstip en hoeveelheid van eten
  • Bepaalde voedingsstoffen en supplementen
  • Medicijnen en drugs
  • Geen beweging
  • Sociale stress

Hoe kan je voor een goede nachtrust zorgen?

  1. Ritme in je slaappatroon – zorgt voor structuur, ook voor je hormoonbalans
  2. Zorg voor zonlicht overdag – dit bevordert de aanmaak van serotonine.
  3. Buitenlucht – dit bevordert de aanmaak van serotonine
  4. Invallend donker – beïnvloedt de aanmaak van melatonine
  5. Ontspanning – stress en dus cortisol belemmert de aanmaak van groeihormoon
  6. Niet te laat op de avond eten – insulineniveau niet te laten stijgen
  7. Beperk cafeïne voor het slapen gaan – cafeïne heeft een oppeppend effect
  8. En zorgen voor een goede darmwerking. Enkele tips hiervoor kun je hier vinden 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu