Zo word je je darmproblemen de baas
Er zijn in Nederland ruim 20% van de mensen die last hebben van darmproblemen. Dat zijn er heel veel! Wanneer je last hebt van darmproblemen kan dat (in sommige situaties) erg vervelend zijn. Er bestaan veel verschillende darmproblemen en klachten. Iedereen kan klachten hebben op een andere manier. Het maakt niet uit of je nou veel of weinig last hebt van je darmen, het is goed om te weten wat de oorzaak is van jouw klachten en wat je er tegen kan doen. In deze blog ga ik je hier meer over vertellen.
Verschillende symptomen bij darmklachten kunnen zijn:
- Diarree
- Onregelmatige stoelgang
- Harde ontlasting
- Obstipatie
- Huidklachten
- Buikpijn
- Winderigheid, darmkrampen
- Opgeblazen gevoel
- Maar ook vermoeidheid, geen energie
Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit kan komen door stress, verkeerde of ongezonde voeding of verminderde spijsvertering. Dit kan een verstoorde darmflora (alle bacteriën in in maag en darmen) veroorzaken en hierdoor kunnen darmproblemen ontstaan.
Gezonde darmen zorgen voor een goed immuunsysteem, goede spijsvertering, bescherming tegen verschillende ziektes en zorgen voor een goede hormoonbalans. Hormonen worden namelijk deels aangemaakt in de darmen, het zorgt voor de aanmaak van Serotonine (gelukshormoon). Bij een verstoorde darmflora krijgen schadelijke bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen en beschadigen de darmwand. Dit kan verschillende darmklachten veroorzaken. Op een lange termijn kunnen de klachten verergeren en kunnen er (chronische) (laaggradige) ontstekingen, hormonale disbalans, stemmingswisselinen of depressieve gevoelens, of darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en leaky gut ontstaan. Bij een verstoorde darmflora kunnen er ook allergieën, intoleranties, eczeem, hooikoorts, darmproblemen en huidproblemen ontstaan.
Er zijn ook verschillende factoren die de darmflora kunnen verstoren:
- Geraffineerde voedingsmiddelen
- Suiker
- Vezelarme voeding
- Ongezond voedingspatroon
- Alcohol
- Een infectie of ziekte
- Medicijnen, zoals antibiotica, maagzuurremmers
- Anticonceptiepil
- Lichamelijke en psychische stress
- Operaties
- Bestraling, chemotherapie
Tips om je darmflora gezond te houden:
- Veel groente – Eet het liefst rond de 400 – 500 gram per dag een variatie aan groenten. Groenten bevatten veel voedingsstoffen en vezels die de stoelgang bevorderen en de darmen gezond houden. Voedingsvezels bevatten prebiotica, dit zijn goede darmbacteriën uit vezels.
- Gezonde omega 3 en 6 vetzuren – Gezonde vetten zijn belangrijk voor gezonde darmen en immuunsysteem. Omega 3 vetzuren zijn vetten die ontstekingsremmend kunnen werken en zijn goed voor een goede darmwand. Producten waar omega 3 in zitten zijn: lijnzaad(olie), koolzaadolie, zalm, tonijn, makreel, avocado, walnoten, peulvruchten etc. Omega 6 vetzuren zitten in veel plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, arachideolie. Een teveel van deze vetten kunnen ontstekingsbevorderend werken. Ook bij een tekort aan omega 3 vetzuren kunnen laaggradige ontstekingen ontstaan. Door laaggradige ontstekingen vanuit de darmen kunnen allerlei klachten ontstaan
- Verwarmd eten – Door het eten te verwarmen (koken, stomen, blancheren) breng je je lichaam in beweging. Het helpt het lichaam het eten gemakkelijker te verteren. Het lichaam verteert gemakkelijker verwarmend eten dan koud/rauw eten. Door het eten te verwarmen kunnen de eventuele darmklachten minder worden of verdwijnen.
- Vermijd of beperk zoveel mogelijk geraffineerde voedingsmiddelen, gluten en koemelk. Geraffineerde voedingsmiddelen, gluten en koemelk kunnen voor sommige mensen zwaar te verteren zijn en kunnen de slijmvliezen in de darmen beschadigen. Vervang zuivel producten voor plantaardige producten zoals kokosyoghurt/melk, amandelyoghurt/melk of havermelk etc. Vervang tarwe producten voor producten van spelt, haver, gierst of boekweit etc.
- Vermijd stress – Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk vermijd of verminderd. Stress is funest voor je darmen. Bij stress hebben andere functies in het lichaam namelijk voorrang en gaat er minder energie naar de darmen en vertering. Dit kan weer voor darmklachten zorgen.
- Probiotica supplement – Een probiotica supplement bevat goede darmbacteriën. Hierdoor worden goede darmbacteriën in de darmflora toegevoegd uit een supplement en dit kan ervoor zorgen dat de darmflora weer in balans komt en darmklachten verminderen of verdwijnen.
Neem gerust contact op wanneer je nog vragen hebt of graag begeleiding wilt in het verminderen van jouw darmklachten!