Welke kruiden boosten je spijsvertering?

 

In deze blog vertelde ik jullie bij welke 5 factoren (en er zijn er heus wel meer) aangeven dat je ontlasting, en dus ook je spijsvertering niet goed is. Nu zijn er kruiden die je simpel over je maaltijd kan strooien, in je thee kan doen en/of waar je mee kan koken.

 

Tip: Wanneer je last heb van darmklachten is het goed om je spijsvertering onder de loep te nemen!

 

Herken jij jezelf in de volgende klachten?

 • Plakkerige ontlasting
 • Ontlasting die drijft in de pot
 • Zichtbare stukjes in de ontlasting
 • Veel wc papier gebruiken
 • Vaak de wc borstel moeten gebruiken
 • Ontlasting stinkt

Dit zijn allemaal factoren waarbij het in de spijsvertering al niet goed gaat.

 

Het toevoegen van de volgende kruiden stimuleer je jouw pancreas (dit is je alvleesklier) om spijsverteringsenzymen te produceren. Enzymen zijn eiwitmoleculen die een cruciale rol spelen bij de afbraak en vertering van voedsel in ons spijsverteringsstelsel. De pancreas is een orgaan dat verantwoordelijk is voor het produceren van deze spijsverteringsenzymen. Dit kan je doen met de volgende kruiden:

 

 1. Rozemarijn: stimuleert de productie van gal door de lever. Gal is een essentiële vloeistof die helpt bij de vertering en opname van vetten in de darmen.
 2. Kardemom: helpt ook bij de vertering van vetten in de voeding door de productie van gal te stimuleren. Daarnaast heeft kardemom krampstillende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het ontspannen van de spieren in het maagdarmstelsel en kan bijdragen aan het verlichten van maagklachten, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel.
 3. Knoflook: bevat natuurlijke enzymen die de spijsvertering kunnen stimuleren en helpen bij het afbreken van voedsel, waardoor de vertering makkelijker gaat. Daarnaast heeft knoflook ook een prebiotische eigenschap, wat betekent dat het de groei van gunstige bacteriën in de darmen kan bevorderen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering en algemene gezondheid.
 4. Kaneel: heeft milde krampstillende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het ontspannen van de spieren in het maagdarmstelsel en het verminderen van maagkrampen, winderigheid en opgeblazen gevoel. Ook heeft kaneel een antimicrobiële eigenschap die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora door ongunstige bacteriën te remmen en gunstige bacteriën te stimuleren.
 5. Komijn: bevat natuurlijke enzymen die de spijsvertering kunnen stimuleren en kunnen helpen bij het afbreken van voedsel, waardoor de vertering gemakkelijker gaat. Daarnaast heeft komijn een milde krampstillende werking, wat betekent dat het kan helpen ontspannen van de spieren in het maagdarmstelsel. Hierdoor vermindert de kans op gasvorming en een opgeblazen gevoel.
 6. Gember: Gember is een kruid dat bekend staat om zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het kan helpen bij het stimuleren van de pancreas om spijsverteringsenzymen te produceren, wat kan helpen bij het verbeteren van de algehele spijsvertering.
 7. Steranijs: bevat antimicrobiële verbindingen die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora door schadelijke bacteriën te remmen en gunstige bacteriën te stimuleren. Daarnaast kan steranijs helpen bij het verminderen van winderigheid, opgeblazen gevoel en helpt bij buikkrampen doordat het een ontspannende werking heeft op de spieren in het maagdarmstelsel.
 8. Kerrie: bestaat meestal uit een mix van verschillende kruiden bij elkaar, zoals: kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, gember, kardemom en andere specerijen. Kurkuma: Het belangrijkste bestanddeel van kerrie is kurkuma, dat het actieve bestanddeel curcumine bevat. Curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het kalmeren van ontstekingen in het spijsverteringskanaal, wat de spijsvertering kan bevorderen.

 

Zelf ben ik gek op gember thee, kook ik vaak met knoflook (geeft namelijk een extra twist aan je maaltijd) en strooi ik door of over mijn groentenbowls kaneel. Maar ook over de lunch kerriepoeder strooien of aftoppen met rozemarijn is een favoriet van mij. Win-win!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu