Een betere hormoonhuishouding in 5 stappen

Hormonen hebben veel invloed op je gezondheid. Ze zijn verantwoordelijk voor verschillende processen in je lichaam, zoals bloeddruk, lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, vruchtbaarheid, energieniveau, hongergevoel, gewicht, groei, libido, het immuunsysteem en spijsvertering en nog veel meer. Wanneer je niet in balans bent, zijn je hormonen ook niet in balans en kun je last hebben van verschillende (vage) klachten. Je kunt hierbij denken aan:

  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Acne
  • Eczeem of andere huidklachten
  • Verhoogde of verlaagde hartslag
  • Spierzwakte
  • Obstipatie of juist niet
  • Laag libido
  • Constant honger
  • Depressieve gevoelens
  • Hoofdpijn/migraine
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Gewichtstoename
  • Broze nagels
  • Menstruatieproblemen (PCOS, endometriose, etc.)
  • Overgangsklachten (menopauze)

Deze klachten zijn symptomen van een hormonale disbalans. Een hormonale disbalans betekent dat je hormonen uit balans zijn, er worden van bepaalde hormonen teveel of juist te weinig aangemaakt dit kan ervoor zorgen dat je last kan hebben van verschillende fysieke of mentale klachten. 

Wat zijn hormonen?

Hormonen worden geproduceerd door de klieren in het hormoonstelsel, worden aan het bloed afgegeven en stromen door het lichaam. Hormonen zijn signaalstofjes die allerlei processen en functies in het lichaam regelen. Ze zorgen ervoor dat signalen aan onze weefselcellen of organen in het lichaam worden afgegeven en vertellen wat en wanneer ze iets moeten doen.

Hoe ontstaat een disbalans in de hormonen?

Er zijn verschillende factoren die voor een disbalans in de hormonen kunnen zorgen. Stress is een erge boosdoener. Door het hebben van stress kan een teveel aan cortisol aanmaak ervoor zorgen dat andere hormonen niet worden aangemaakt. Leeftijd speelt ook een rol, zoals in de puberteit of menopauze (de overgang). Ook kunnen voeding, beweging, darmproblemen, voedselallergieën en spijsverteringsproblemen voor een disbalans in de hormonen veroorzaken. Ook kan de oorzaak medisch zijn door ziekten zoals diabetes, kanker, polycysteus ovarium syndroom (PCOS), schildklieraandoeningen. 

Maar hoe krijg ik mijn hormonen weer in balans?

Om weer je hormonen in balans te krijgen, of een hormonale disbalans zien te voorkomen, heb je zelf veel in de hand. Leefstijl is hierin heel belangrijk. 

  • Stap 1: Voeding
    Voeding is een belangrijk onderdeel voor je gezondheid. De juiste voeding kan ervoor zorgen dat je je lichaam op de goede manier voedt. Hierdoor komen je hormonen weer in balans. Zorg voor gezonde verse en onbewerkte producten, zoals een variatie aan verse groenten en fruit. Pakjes en zakjes bevatten vaak veel toegevoegd suiker en veel zout. Ook is het belangrijk om geraffineerde koolhydraten te vermijden en de inname van suikers en transvetten verminderen. Hormonen hebben ook gezonde vetten nodig, ze worden geproduceerd uit cholesterol, dat bevindt zich in vet. Eet daarom wat vaker de juiste goede vetten, zoals vette vis, avocado, noten en zaden, lijnzaad.
  • Stap 2: Darmen
    Voeding, beweging en stress speelt een grote rol in de gezondheid van je darmen. Hoe gezonder de darmen zijn, hoe beter je je voelt. Darmklachten zoals opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree is een teken dat de darmen niet optimaal werken. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen onvoldoende in het lichaam kunnen worden opgenomen die wel belangrijk zijn voor de aanmaak van hormonen. Hierdoor kan er tekort aan vitamines en mineralen ontstaan. Zorg voor veel vezels, veel verse groenten, onbewerkte producten en eventueel minder koemelk-producten. Dit kan zorgen voor een betere darmgezondheid en spijsvertering. 
  • Stap 3: Stress
    Verminder of voorkom stress. Stress is vaak een van de oorzaken van een hormonale disbalans! Bij langdurige of chronische stress is er een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol waardoor er een disbalans ontstaat. Zorg dat je stress vermindert of voorkomt door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, mediteren, yoga, mindfullness, wandelen in de buitenlucht of even lekker me-time in bad!
  • Stap 4: Slaap
    Slaap is heel belangrijk voor je gezondheid maar ook voor je hormonen. Zorg voor minimaal 7-8 uur slaap per nacht. In de nacht is de productie van je groeihormonen en testosteron het grootst, deze hormonen zorgen voor een goed herstel van je lichaam. Groeihormonen zorgen namelijk voor het ontwikkelen en behouden van de spieren, is een vetverbrander en houdt de bloedsuikerspiegel op niveau. Onvoldoende slaap heeft invloed op de productie en zorgt ervoor dat het lichaam onvoldoende herstelt. 
  • Stap 5: Beweging
    Voldoende bewegen en sporten is goed voor je gezondheid en ook voor je hormonen. Regelmatig sporten, meer bewegen en wandelen in de buitenlucht zorgt ervoor dat er in het lichaam diverse neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en endorfine worden aangemaakt. Endorfine is onder andere het snelst werkende anti-stress hormoon wat zorgt voor een goede balans in de hormonen en doet zeker wonderen voor je stemming! 

Lees hier meer over de EMB Test. Deze bloedtest kan veel inzicht geven over jouw gezondheid, hormonen, darmen en stress niveau! 

Heb jij last van hormonale klachten en kom je er niet uit? Lees dan hier meer over hormonale disbalans en hoe ik je daarbij kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu